Hoppa till innehåll

Mästarbrev

För er som läser min blogg regelbundet så vet ni att jag tidigare har gjort ett inlägg om profession, Om vad det innebär att arbeta på ett professionellt sätt. För att kunna arbeta professionellt så tror jag att det är viktigt att man ständigt sätter upp nya mål för att kunna utvecklas inom yrket som man har valt att jobba med.

Igår var jag på konserthuset i Göteborg och mottog mitt mästarbrev, ett mål som jag har haft under en längre tid. Jag har lagt ned många timmar och det har varit slitsamt emellanåt men åh så roligt att äntligen vara klar.

Vad är då ett mästarbrev kanske du undrar och varför behöver man det?

Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke. Mästarbrevet garanterar en trygghet för kunden då hantverkaren som du väljer att anlita har arbetat med gesällbrev i minst sex år och därmed har både erfarenhet och ett yrkeskunnande utöver det vanliga.

Mästarbrev har delats ut i Sverige sedan urminnes tider och kring år 1700 var skråämbeten modellen som hjälpte den svenska staten att kontrollera hantverksmarknaden. Jag tillhör skrået frisör. Idag ser marknaden lite annorlunda ut då vem som helst får lov att kalla sig frisör. Men precis som på 1700-talet så behöver staten hjälp att kontrollera marknaden. Behovet av seriösa hantverkare kvarstår och jag kan nu stolt titulera mig frisörmästare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *